Home Bydleme zdravě! Jak vybrat nejvhodnější rošt do postele?

Jak vybrat nejvhodnější rošt do postele?

by blog.hezkynabytek.cz

Základem kvalitního spánku je vhodná matrace. Ať máte ale jakkoliv skvělou matraci, její vlastnosti se nebudou moci naplno projevit, pokud k němu nebudete mít i vhodně zvolený rošt.

Nejvhodnější rošt udrží matraci na místě ve správné poloze, odpruží ji a zaručí vám klidný a nerušený spánek.

Roštů je však mnoho druhů. Existují lamelové rošty, laťové rošty i rošty z masivu, rošty v pevném rámu i volně uložené, nastavitelné i výklopné, rošty se zpevňujícími popruhy ve střední části a s nastavitelnou tvrdostí, které zvládnou i velmi velkou zátěž.

Které rošty jsou nejvhodnější pro vás a podle čeho si je máte vybrat?

rošty

Lamelový rošt

V případě, že máte postel s pěnovou matrací bez pružin, budete potřebovat pružný lamelový rošt. Ten způsobí, že se matrace lépe přizpůsobí vašemu tělu. Jejich výhodou je, že se přizpůsobí hmotnosti spícího člověka a tlumí nárazy, které vznikají při nočním převalování se v posteli. Zároveň kopírují tvar těla, díky čemuž je dokáže udržet v optimální poloze.

Lamelový rošt

Lamelový rošt 200×90 cm – Benab – Lamela Extra

Levné lamelové rošty jsou optimálním řešením pro většinu měkkých matrací bez pružin. Nevyžadují si speciální údržbu a jsou hygienicky nezávadné. Díky tomu, že mezi jednotlivými lamelami jsou poměrně velké mezery, se z pěnových matrací průběžně odpařuje vlhkost a tím se prodlužuje jejich životnost.

Potřebujete i polohování?

Polohovatelné lamelové rošty se hodí, pokud v posteli hodně čtete nebo sledujete televizi. Ty nejkomfortnější rošty pro náročné jsou dokonce polohovatelné pomocí elektromotorů. Nezapomínejte však na to, že i vaše matrace musí být v takovém případě vhodně zvolená a také polohovatelná- měkká matrace ze studené pěny, výrazně profilovaná matrace nebo latexová matrace bude ideální.

Lamelový rošt

Lamelový rošt – 200×90 cm – Styler – Optimal Motor 5V

U lamelových roštů platí jednoduché obecné pravidlo: čím je rošt jednodušší a čím méně lamel obsahuje, tím tvrdší, pevnější a hutnější matrace by na něm měla ležet. Další pravidlo zní: čím vyšší matraci si zvolíte, tím méně budete cítit, jak na ni zespodu tlačí rošt.

Lamelový rošt

Lamelový rošt 200×90 cm – Styler – Optimal H 5V výklop N

Akce a výprodeje

Dřevěný nebo laťový rošt

Matrace s pružinami dostatečně pruží sama o sobě (pružinové jádro se totiž chová podobně jako lamela) a proto vyžaduje tvrdý rošt. Pod takovou matraci můžete umístit dřevěný rošt z masivu nebo laťový rošt.

Latkový rošt 200x160 cm - BRW - 21 latový

Laťkový rošt 200×160 cm – BRW – 21 laťový

Tyto pevné rošty z dřeva zajistí dostatečnou stabilitu. Jinými slovy, když si sednete na postel s pružinovou matrací, nebudete se cítit jako na trampolíně. Pevný rošt je vhodný i pod taštičková matrace.

Laťkový rošt

Laťkový rošt 200×90 cm – Styler – Masiv (boční výklop)

matrace

Správný výběr a péče

Jak bychom měli správně pečovat o rošty tak, aby nám vydržely co nejdéle?

Údržba roštů je nenáročná věc. Když utíráme prach z rámu postele, měli bychom utřít prach i z roštu (shora i zespodu), aby se na něm nehromadily roztoče.

Manželská postel

Manželská postel 180 cm – Decodom – Cassanova jasan coimbra (s roštem a úl. prostorem)

Pokud máme pocit, že náše matrace příliš „létá“ nebo ji naopak chybí pružnost, měli bychom se zamyslet nad tím, jestli máme opravdu ten nejvhodnější rošt a v případě potřeby jej vyměnit za nový. Levné rošty, které jsou zároveň kvalitní, nám dokáží rapidně vylepšit kvalitu spánku. Vybírejte je proto obezřetně.

Zvažujete výměnu vašeho roštu? Jaký typ by vám vyhovoval nejvíce? Napište nám o tom do komentáře!  😉

Čtěte také: Velké postele pro velké chlapy a milovníky pohodlí: jednoduše na zamilování!

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s přáteli  😉

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť