Home Dětský pokoj inspirace Jak vybrat moderní dětský nábytek?

Jak vybrat moderní dětský nábytek?

by Martin Stropko

Řešíte, jak vybavit pro dítě nebo děti prostor jejich pokojíčku? Dobře promyslete nákup nábytku na spaní, ke hrám na zemi i k učení u pracovního stolu. I když se nabízí tradiční model „modrá pro chlapce a růžová pro holčičky“, zkuste raději něco jiného. Tyto barvy jsou sice stálicemi, ale v dětských pokojích mějte raději zajímavé kombinace v jemných pastelových barvách a nadčasový design.

Do dětských pokojů patří spíše teplejší tóny či kombinace jemnějších barev

Zapojte své děti do vybírání nábytku i barev. Třeba si budou chtít připomenout letní prázdniny a blankytně modrá, oblázkovo šedá nebo mátová zelená jim navodí přesně tu příjemnou, veselou a zároveň klidnou atmosféru. Volte raději teplejší než příliš studené tóny, případně kombinaci dvou jemnějších barev. Nábytek dobře sladíte i s dalšími doplňky, koberci, polštářky nebo tapetami.

LAVENDON_DETSKA_IZBA_02

 

S fyzickým růstem dítěte roste i potřeba přiměřených úložných prostorů pro věci. Nové komody či skříňky jsou ideální, přičemž v dívčích pokojích jejich doplňte zrcadlem. Slouží nejen parádnicím, ale dodá pokoji i potřebné světlo. Chcete svým potomkům podstatně vylepšit dýchání? Zvažte koupi nové ložní matrace, případně i podlahového koberce. Vybírejte raději jasné a teplé barvy.

Podstatou každého dětského nebo studentského pokoje jsou tři základní prvky. Tedy kvalitní postel, úložné prostory (skříňky, skříně, zásuvky, police) a stůl. Dětský nábytek vhodně rozmístěte a přidejte nějaké textilní doplňky. V tomto prostoru se bude vaše dítě cítit dobře.

Moderní dětské pokoje zařizujte nadčasově a hlavně jednoduše. Základem je dostatek odkládacích a úložných prostorů, netradičně řešené postele a sladěná barevnost. Orientujte se při nákupu spíše na přírodní materiál, ale i levnější a dostupnější lamino. Zajímavé kombinace dostanete také z barevného plastu. Rustikální dětský nábytek v moderní podobě působí elegantně, čistě a stylově.

ANIE_BOROVICA

 

Přednost dejte spíše světlejším odstínem nábytku. Krásně vypadá například bílá barva v kombinaci se světlým, nebo naopak kontrastním tmavším dřevem. Doplňte ho různými veselými a barevnými dekoracemi, podle věku dítěte. Trendem zůstává rostoucí nábytek, sloužící malým i větším dětem. Nejčastěji jde o variabilní rostoucí stoly pro děti nebo židle.

Uspějete se skluzavkou při posteli nebo s horním spaním

Velmi oblíbené jsou u dětí zvýšené postele se skluzavkou, se schůdky nebo postel s horním spaním. Takové postele mají i různé textilní doplňky, které zajišťují dítěti bezpečnost a vytvoří i příjemné prostředí pro jeho klidný spánek. Určitě nebude vadit ani klasické nízké jednolůžko, patrová postel nebo kombinace nízkého a zvýšeného variantu postelí. Kvalitní matrace a rošt jsou přitom základem.

MOB_66_RUBI_II_BIELA_FIALOVA

 

U dětského nábytku v každém případě hlídejte zdravotní nezávadnost použitých materiálů a také jejich odolnost. Nakupujte jen u kvalitních výrobců a země původu by měla být jednou z hlavních informací, které si při nákupu dětského nábytku všímejte. Myslete také na 5 základních pravidel, a pokojíček pro vaše dítě bude téměř ideální:

  • Nezbytnou součástí vybavení dětských pokojů jsou pestré barvy
  • Hledejte praktičnost, jednak při využití dětmi, jednak při vašem úklidu a údržbě
  • Nezapomeňte na dostatek kvalitních úložných prostorů, úložné kontejnery a krabice
  • Zajistěte v pokojíčku volný prostor a dostatek místa, nezaskládejte vše kolem
  • Multifunkční nábytek skvěle rozvíjí představivost, oblíbené jsou například truhly

Ani v dětském pokoji nezapomeňte na zelené pokojové rostliny

Všechny interiéry podléhají módním vlivům. Chcete i v případě dětského pokoje zůstat „in“? I v tomto roce jsou hlavním trendem přírodní materiály jako kámen, dřevo nebo korek. Doplňky kupte nejlépe v tónech pískové, zelené, hořčicově-žluté či hnědé. To se týká hlavně pokojů pro starší děti a studenty. Nezapomeňte ani na rostliny, velké, malé, zavěšené či v květináčích.

MOB_60_FLUMO_DETSKA_IZBA_03

 

Obecně má barevné řešení dětského pokoje jedno pravidlo, že vlastně žádné striktní není. Pro dětičky do pokojíčků vybírejte veselé a živé barvy včetně pestrých vzorů. Určitě nic nezkazíte světle modrou, světle zelenou nebo krémovou barvou, doplněnou světlým dřevem. Počítejte také s místem pro ukládání hromad hraček a oblečení. Pomozte si s úložnými prostory pod postelí.

Zařizování pokoje pro nejmenší je v našich podmínkách práce na etapy. Dětský pokoj totiž přechází postupně na místnost pro předškoláka, školáka a případně ještě později pro studenta. Se zvyšujícím se věkem vašich potomků počítejte s tím, že si do vybavení a barevnosti nechají mluvit čím dál tím méně.

Pořídili jste svým ratolestem trendy nábytek do dětského pokoje? Napište do komentáře pod článkem, jaký jste měli úspěch, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť