Home Bydleme zdravě! Jak vybrat dětskou židli

Jak vybrat dětskou židli

by Anita Erdeluiova

Chystáte se koupit svoji ratolesti dětskou židli a chcete vybrat tu správnou a hlavně bezpečnou židli? Všechno závisí na věku dítěte a jeho nároků. Poradíme vám, jak vybrat židli na krmení pro děti ve věku 6 – 7 měsíců, ale i to, jak si poradit s výběrem židle pro starší děti.

Dětská židle Hop oranžová se vzorem

Dětská židle Hop oranžová se vzorem

Židle na krmení pro mrňouse

Nejmenší děti , které se učí sedět a začínají přijímat i jinou stravu než mateřské mléko, potřebují vysokou židli na krmení. Prvořadá je samozřejmě bezpečnost a ta úzce souvisí s pevností a stabilitou židle. Židle na krmení by měla být stabilní, nekývat se a měla by být vybavená bezpečnostním pásem, aby se vaše dítě při chvilce nepozornosti nerozhodlo vylézt ze židle, což by mohlo vézt k převrátění židle a k úrazu.

krmenie

 

Vysoká židle pro dětičky by neměla mít části, kde si může dítě nechtěně přivřít prsty apod. Pokud má židle i kolečka, určitě musí mít spolehlivé brzdy. Dostatečně vysoká by měla být i opěrka zad, aby dítě nepřepadlo dozadu. Přemýšlíte, zda je lepší dřevěná nebo plastová dětská židle? Plastová se snadněji udržuje, ale musíte si ověřit, zda materiál neobsahuje škodlivé látky. Pokud se rozhodnete pro dřevo, zkontrolujte si zda je důkladně opracovaná a nejsou na ní místa kde si může dítě například zadřít třísku.

Židle pro školkaře

Dětské židle pro větší děti, které si už chtějí kreslit v dětském pokoji nebo i jíst samostatně za stolem, jsou nízké a tak nehrozí pád z výšky. Děti přece jen rády zkoušejí nové věci a všechno možné vymýšlejí, takže židle musí být nízká a mít oblé hrany. Takové židle vydrží vaší ratolesti asi do 6 let, tedy než nastoupí do školy. Při výběru si dávejte pozor na to, aby se z ní nic neolupovalo a při montáži dotáhněte pevně všechny šrouby. Vhodné je i pravidelné kontrolování, protože se může časem rozhoupat.

Židle Puff 234551

Židle Puff 234551

Dětské židle se vyrábějí nejčastěji z plastu, MDF, dřeva nebo lamina. Jak již bylo vzpomínané, dřevo je sice příjemné, ale nábytek z měkkého dřeva je náchylnější na poškození než tvrdé dřevo, které je dražší. Aby se dřevěná židle snadno udržovala je potřebné, aby byla dobře nalakovaná. Plastové a lamino židle jsou z pohledu čištění nejméně náročné. Ale pokud se poškrábou nebo dojde k jinému povrchovému poškození, nedají se škrábance opravit. Dřevěné židle se dají přece jen zbrousit a přelakovat.

Židle pro školáka

Když dítě nastoupí do školy, je potřebné počítat s tím, že bude trávit víc času u psacího stolu a věnovat se učení a domácím úlohám.  Pro školáka je nejvhodnější dětská židle nebo křeslo s nastavitelnou výškou,  případně nastavitelnou hloubkou sedu a zádovou opěrkou. Kromě toho, že nebudete muset kupovat každý rok novou židli, protože z ní dítě vyroste, je možné ji nastavit podle potřeb dětí.  Už odmalička by měli být vedené k tomu, aby se naučily správnému sezení a později se tak vyhly zdravotním problémům se zády apod. Při výběru židle berte do úvahy i názor dětí. Výběr je opravdu velký a v konečném důsledku bude židle využíváná dětmi.

Dětská židle KA-2325 PINK

Dětská židle KA-2325 PINK

Chystáte se pro vaše dítě koupit úplně první židli nebo se už chystá na školní povinnosti? Na základě čeho se rozhodujete jakou židli vyberete?

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť