U barového pultu si dáte rychlou snídani, vypijete kávu a přečtete noviny a večer posedíte ve společnosti dobrých přátel. K tomu však potřebuje také kvalitní barové židle, na kterých se bude dobře sedět, budou bezpečné, a zároveň budou i estetickým prvkem v kuchyni.

Barovky se vyrábí ze dřeva, plastu, kovu, ratanu i bambusu. Životnost židle nezáleží na konkrétním materiálu, ale na kvalitě konstrukčního provedení. Důležité je také to, aby materiály byly snadno čistitelné.

mariola_bar_stolicka_tmavosiva_hlavny

To se týká především materiálu použitého na sedák. Potah bývá z ekokůže, kůže i textilie. Kůže i ekokůže se lehce čistí, kůže je však dražší a vyžaduje více péče. Textilní potah bývá levný, ale pro snadné čištění musí být snímatelný a pratelný, nebo vyrobený z látky s nešpinivou úpravou.

Barová židle je vyšší než klasická, sezení má tedy svoje specifika. Aby bylo bezpečné, je nutná především stabilita židle. Proto si ji vždy vyzkoušejte a zjistěte, jak na tom je. Pro krátkodobé sezení postačí nečalouněný sedák, pro delší vysedávání už se vyplatí čalounění. Sezení na barové židli vám zpříjemní i područky a opěradlo. Všechny barovky musí mít podnožku pro podepření nohou.

SIGNAL_TRIX_H_1_SIVA

Většina kuchyňských barových pultů má výšku 95 – 110 cm. Židle musí být asi o 20 – 25 cm nižší, její výška tedy bývá zhruba 75 cm. Ideální je barová židle s možností výškového nastavení. Tak najdete ideální pozici sezení za jakýmkoliv barem. Povídání s přáteli z očí do očí usnadní otočný sedák. Pro jednu židli postavenou u baru počítejte s prostorem 50 – 60 cm.

Židle se vyrábí v mnoha tvarech i barvách. Mají kruhový, čtvercový i jinak tvarovaný sedák a různý počet noh. Vybírejte podle vlastního uvážení a tak, aby se hodila ke zbytku interiéru. Design nesmí být na úkor funkčnosti, i když pro příležitostné sezení se nemusíte bát ani méně pohodlných designových výstřelků.

HALMAR_BAROVE_STOLICKY_H_34

Sdílet

Komentáře

komentářů