Home Kuchyně a jídelna inspirace Jak vybrat barovou židli

Jak vybrat barovou židli

by Martin Stropko

U barového pultu si dáte rychlou snídani, vypijete kávu a přečtete noviny a večer posedíte ve společnosti dobrých přátel. K tomu však potřebuje také kvalitní barové židle, na kterých se bude dobře sedět, budou bezpečné, a zároveň budou i estetickým prvkem v kuchyni.

Barovky se vyrábí ze dřeva, plastu, kovu, ratanu i bambusu. Životnost židle nezáleží na konkrétním materiálu, ale na kvalitě konstrukčního provedení. Důležité je také to, aby materiály byly snadno čistitelné. Barová stolička poskytuje místo k sezení na pracovní desce, zatímco si vychutnáváte ranní kávu nebo rychlý oběd. Vzhled však rozhodně není to jediné, na co byste se měli při výběru zaměřit. Chcete-li vybrat ty nejlepší barové stoličky, zvažte životní styl vaší domácnosti a způsob, jakým je budete používat. Pokud chcete vybavit jednoduchý snídaňový bar, zvolte stoličky bez opěradla, které se zcela vysunou, čímž ušetříte drahocenný prostor v menší kuchyni. Pokud toužíte po něčem honosnějším a připraveném na večerní party, zvažte čalouněné styly s opěradly a područkami, které slibují, že vaši hosté budou pohodlně sedět až do ranních hodin.

mariola_bar_stolicka_tmavosiva_hlavny

To se týká především materiálu použitého na sedák. Potah bývá z ekokůže, kůže i textilie. Kůže i ekokůže se lehce čistí, kůže je však dražší a vyžaduje více péče. Textilní potah bývá levný, ale pro snadné čištění musí být snímatelný a pratelný, nebo vyrobený z látky s nešpinivou úpravou.

Barová židle je vyšší než klasická, sezení má tedy svoje specifika. Aby bylo bezpečné, je nutná především stabilita židle. Proto si ji vždy vyzkoušejte a zjistěte, jak na tom je. Pro krátkodobé sezení postačí nečalouněný sedák, pro delší vysedávání už se vyplatí čalounění. Sezení na barové židli vám zpříjemní i područky a opěradlo. Všechny barovky musí mít podnožku pro podepření nohou.

SIGNAL_TRIX_H_1_SIVA

Většina kuchyňských barových pultů má výšku 95 – 110 cm. Židle musí být asi o 20 – 25 cm nižší, její výška tedy bývá zhruba 75 cm. Ideální je barová židle s možností výškového nastavení. Tak najdete ideální pozici sezení za jakýmkoliv barem. Povídání s přáteli z očí do očí usnadní otočný sedák. Pro jednu židli postavenou u baru počítejte s prostorem 50 – 60 cm.

Židle se vyrábí v mnoha tvarech i barvách. Mají kruhový, čtvercový i jinak tvarovaný sedák a různý počet noh. Vybírejte podle vlastního uvážení a tak, aby se hodila ke zbytku interiéru. Design nesmí být na úkor funkčnosti, i když pro příležitostné sezení se nemusíte bát ani méně pohodlných designových výstřelků.

HALMAR_BAROVE_STOLICKY_H_34

Dbejte na bezpečnost

Barové židle nejsou pro děti a starší lidi příliš pohodlné ani bezpečné, zejména pokud se jedná o designové kousky, u nichž je vzhled na prvním místě. Ano, stolička by měla vypadat dobře, ale měla by být také bezpečná. Pozor je třeba dávat zejména u otočných stoliček s nastavitelnou výškou. Otáčení by mělo být plynulé, ale ne příliš snadné, aby vám židle „neutekla“, když si sednete. Nastavení výšky by nemělo způsobovat změnu výšky židle nebo její kývání, když si sedáte. Nejpohodlnější a nejbezpečnější barová židle je ergonomická židle. Ergonomická barová židle má opěradlo mírně prohnuté, aby se přizpůsobilo přirozenému nastavení páteře, a je čalouněná pěnou s vysokou hustotou. Ergonomicky tvarovaná musí být také opěrka nohou. Taková židle by měla být schopna unést i těžší váhy.

Zdroje: https://ergonomictrends.com/most-comfortable-bar-stools/

https://www.gq-magazine.co.uk/lifestyle/gallery/best-bar-stools

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť