Home Nápady do zahrady Jak vybavit obývák na zahradě

Jak vybavit obývák na zahradě

by Martin Stropko

Proč být v létě zavřený v bytě? Vezměte si knížku nebo notebook, natřete se opalovacím krémem a jděte se uvelebit do venkovního obýváku na zahradě. Hlavně si s sebou nezapomeňte vzít dostatek pití, a případně i jídla, abyste se co chvíli nemuseli zvedat.

Zahradní obývák vybavený křesly, pohovkou a třeba i lehátkem využijete k odpočinku, opalování, posezení s přáteli či čtení knihy. Aby bylo sezení pohodlné, má mít sedačka či křeslo hluboký posed a opěradlo v příjemném sklonu. Sedací nábytek doplňte odkládacími stolky, na které si odložíte knížku, pití či jiné nezbytnosti.

ratanovy_set_meriz

 

Co dělá obývák obývákem?

Základem každého obývacího pokoje je podlaha. Pomocí ní izolujete nábytek od vlhka a vymezíte daný prostor. Na kryté místo můžete použít venkovní koberec, který obývák zútulní. Množství stěn zvolte podle toho, jak moc chcete nábytek chránit před povětrnostními vlivy a podle požadovaného výhledu do zeleně zahrady.

Minimálně jedna stěna by měla být pevná. Ozdobte ji třeba malou fontánou nebo venkovním krbem. Další stěny mohou být obrostlé pnoucími květinami. Ty vytvoří příjemné zastínění, které zachytí letní paprsky slunce.

V našich klimatických podmínkách použijte také dřevěné zastínění, markýzu nebo textilní altán.  V teplých krajích postačí místo stropu košatý strom. Obývák vhodně osvětlete elektrickými nebo solárními světly, abyste zde mohli relaxovat i večer. Pro posezení na podzim nebo v zimě si pořiďte venkovní topení.

zahradny_set_fidan_siva_latka_01

Jaký vybrat nábytek?

Před pořízením zahradního nábytku do venkovního obýváku si promyslete, kde bude stát. Na kryté terase, v altánku nebo na místě bez střechy, kde nebude chráněný před povětrnostními vlivy? Na kryté místo využijete i méně odolné materiály, jako je proutí, banánové listí nebo vodní hyacint.

Na nechráněný nábytek jsou kladeny mnohem větší požadavky na odolnost. Dřevěný nábytek venku sice vydrží, ale vyžaduje pravidelnou a někdy i náročnou údržbu. Exotické dřevo je na tom oproti domácím dřevům lépe. Na nekrytá místa je vhodný umělý ratan, nerez či kvalitní plast, třeba dřevoplast.

Máte zastřešenou terasu, ale některá z otevřených stran je návětrná? Pak berte v úvahu náročnost na údržbu. Vítr totiž může na terasu zanést prach a jiné nečistoty. Ty se mohou v materiálech zachytávat a jejich čištění vám zabere více času.

Rozmyslete si, na jakém povrchu bude nábytek stát. Na terasu s dlažbou se širokými spárami nedávejte nábytek s drobnými nohami. Mohly by totiž zapadnout do spár a nábytek by nebyl stabilní. Nohy zakončené železnými patkami zase mohou dlažbu poškrábat. Na trávník vyberte nábytek, jehož nohy se nebudou zapichovat do země.

318954416

Je nutné chránit nábytek před mrazem a deštěm?

Na zimu schovejte méně odolný nábytek do krytého prostoru. Jestli ho nemáte kam uklidit, tak kupte nábytek z kvalitního dřeva, plastu nebo kovu, jako je hliník či dural. Tyto materiály jsou odolné proti mrazu a sněhu. Nábytek pak v zimě chraňte alespoň krytem nebo nábytkovou plachtou, aby sníh neležel přímo na výpletu.

Nechcete schovávat čalouněný nábytek či čalouněné podsedáky před každou bouřkou či přeháňkou pod ochranný obal? Vyberte si sedák z rychleschnoucí pěny s potahem z kvalitní venkovní látky (například Sunbrella). Kvalitní sedáky rychle schnou a ani po několika promoknutích se v nich nezačnou tvořit plísně. Je to díky tomu, že jimi voda rychle a jednoduše proteče.

Vyberte si sedák se snímatelným a pratelným potahem. Díky tomu bude jeho čištění snadné. Látka má být také odolná proti vodě. Většinou je z bavlny nebo polyesterových vláken. Pro snadnou údržbu a čištění je nejlepší omyvatelná potahová látka.

Výrobci občas místo klasického pěnového čalounění používají síťovinu, jejímž základem je polyetylén. Síťovina je velmi odolná, vydrží vysoké i nízké teploty, voda jí jednoduše proteče a navíc nepřitahuje prach. Díky tomu je její údržba velice jednoduchá.

Relaxujete v zahradním obýváku? Jak jste si ho vybavili? Podělte se o své nápady s ostatními čtenáři v komentáři pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť