Home Bydleme zdravě! Jak uspořádat věci v malé koupelně? Poradíme Vám!

Jak uspořádat věci v malé koupelně? Poradíme Vám!

by Martin Stropko

Máte malou koupelnu a v ní tolik drobností, že se každé hledání toho či onoho změní v dvouhodinovou detektivní práci? Jste z každodenního hledání unavení a nebaví vás, že koupelna vůbec nevypadá jako koupelna, ale spíše jako neuklizené skladiště? Je načase s tím něco udělat, a to nejlépe hned. Jak dát svojí koupelně vytoužený řád?

Foto: © Depositphotos.com/MrHamster

Foto: © Depositphotos.com/MrHamster

Začněte důkladným průzkumem

Před výběrem nábytku, poliček a různých doplňků si vyskládejte všechnu kosmetiku, drogerii a další zkrášlovací pomůcky na stůl, abyste věděli, kolik jich máte a kolik úložného prostoru potřebujete. Tuto situaci využijte také k probrání všech lahviček a vše, co nepoužíváte nebo má prošlou expiraci (co změnilo vůni, barvu nebo konzistenci), bez milosti vyhoďte.

Věci, které používáte každý den, dejte tak, abyste je měli stále po ruce. Po použití je vždy vraťte na stejné místo, abyste je nemuseli hledat. Do poliček můžete postavit třeba zavařovací sklenice, které využijete k odkládání drobnějších a v koupelně běžně využívaných předmětů.

Kam s drobnostmi, které denně používáte?

Na různé drobnosti můžete použít poličky nebo závěsné organizéry či košíčky. Dáte do nich toaletní papír, hřebeny, make-up, žehličku na vlasy a další nezbytnosti, které potřebujete neustále po ruce. Seženete je v mnoha barevných a tvarových provedeních, takže vybírejte hlavně podle svého vkusu a stylu koupelny.

Chcete se vyhnout vrtání, nebo vrtat nemůžete, protože jste v pronájmu? Připevněte háčky a různé držáky ke zdi pomocí přísavek, samolepicích magnetů nebo lepidla. Některé háčky jsou samolepicí. Vždy dbejte na nosnost udávanou výrobcem, aby vám přetížený držák nespadl na zem, v horším případě pak na hlavu.

Na šampony, sprchové gely a další přípravky použijte závěsnou polici nebo stojan určený do sprchového koutu. Mívá několik poliček nad sebou, takže lahvičky s kosmetikou lépe uspořádáte. Stojan i police mohou být drátěné, plastové i v kombinaci se sklem či dřevem. Držák většinou mívá háček na pověšení, případně přísavky.

Co dělat s ručníky a špinavým prádlem

Čisté ručníky a textil raději uložte mimo koupelnu. Snížíte tak pravděpodobnost toho, že navlhnou a vytvoří se na nich plíseň. Použité ručníky můžete věšet na žebřinový radiátor. Pokud je však daleko od sprchy či vany, použijte raději držák na ručníky nebo háčky, ať máte ručník po ruce a nemusíte mokří a nahatí běhat po koupelně. Držák může být volně stojící nebo určený k připevnění na zeď pomocí přísavek. Některé pověsíte za háček na sprchový kout. Na držáku většinou ručníky oschnou lépe než na háčcích.

 

V koupelně byste měli najít místo i na nádobu či koš na špinavé prádlo. Nádoba může být třeba součástí koupelnové skříňky, ať už samostatně stojící, nebo té pod umyvadlem. V malém prostoru je to vhodnější řešení, protože samostatně stojící designový koš či nádoba zabírá zbytečně moc místa.

Jak využít prostor kolem umyvadla

Pod umyvadlo dejte spodní koupelnovou skříňku s policemi, do které uložíte třeba drogerii. Aby koupelna působila uklizeněji, volte skříňku s plnými dvířky. Na uložení drogerie jsou lepší poličky s dostatečným prostorem mezi sebou. Pokud zvolíte skříňku se zásuvkami, využijte organizéry pro přehlednější uspořádání prostoru. Jako organizéry poslouží třeba plastové průhledné krabičky.

Na dvířka skříňky můžete přilepit magnety, na které pak pověsíte sponky, nůžky na nehty, gumičky, pilníky a jiné drobnosti. Pro ukládání věcí využijte i prostor nad umyvadlem. Pokud máte možnost, pověste nad umyvadlo zrcadlovou skříňku s poličkami nebo zrcadlo s poličkou.

Kartáčky uložte do držáku, případně do nějaké pěkné skleničky. Držák na kartáček můžete vytvořit třeba i z plastového dinosaura. Stačí do jeho těla vyvrtat otvory správné velikosti. Počítejte však s tím, že zabere poměrně dost místa na umyvadle. Pokud máte malé umyvadlo, volte raději závěsný držák na kartáčky a stejně tak i na mýdlo (ať už používáte tuhé nebo tekuté). Držák na kartáčky i dávkovač na mýdlo by měly mít stejný design.

Foto: © Depositphotos.com/belchonock

Foto: © Depositphotos.com/belchonock

Víte o dalších vychytávkách do malé koupelny? Napište svůj tip do komentáře pod článkem.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť