Home Dětský pokoj inspirace Jak připevnit závěsné křeslo? Poradíme vám

Jak připevnit závěsné křeslo? Poradíme vám

by Martin Stropko

Příjemné uvolnění a vychutnání pocitu relaxace. To jsou určitě hlavní požadavky na sezení v pohodlném křesle v obývacím pokoji. Úžasné a netradiční je ale posezení a pohojdanie, mktoré vám poskytne závěsné křeslo. Lepší zázemí pro sledování televize, čtení nebo jen lenošení si těžko můžete přát. K stropu je ale musíte velmi dobře upevnit, aby relax neskončil nepříjemným přistáním.

zavesne_kreslo_2

Jak ukotvit závěsné křeslo?

Zavěsit ke stropu můžete nejen závěsné křeslo, ale i houpačky nebo sítě. Zpočátku jistě neprohloupíte, když si necháte odborně zkontrolovat nosnost a materiál stropu. Najděte si speciální prodejnu kotevní techniky nebo větší železářství a pořiďte si rozpínací hmoždinku s půlkruhovým hákem, případně s karabinkou. Kompletní závěsné zařízení na křeslo z ratanu vás ale vyjde zhruba na 6 000 Kč.

Ke kotvení do zdi či stropu používají profíci kombinaci ocelových závěsných prvků s chemickou maltou, kdy hovoříme o takzvaném chemickém kotvení.

Nejlepší způsob upevnění ocelové spojovací techniky do zdiva je právě chemické kotvení. Nenamáhá zeď rozpěrnými silami, nepodléhá času ani vlhku. Zdivo a chemická malta se totálně spojí. Obstarává to dvousložková vinylesterová pryskyřice s přídavkem cementu. Tuba obsahuje dvě základní složky, které při smíchání ztuhnou do vysokopevnostní pryskyřice.

Odborníci doporučují zavěšovat křesla výhradně buď na strop z masivního dřeva či betonu, zhruba do výšky 1,95 m. Výška sedáku nad zemí vylaďte asi na 50 centimetrů. Na betonový strop použijte chemickou kotvu a houpačkový hák s metrickým závitem. Do dřeva vyvrtejte otvor a do něj až po konec závitu dejte vhodný bezpečnostní závěs. Na kroužek zavěste karabinu s pojistkou a křeslo.

zavesne_kreslo_1

Při použití kotvy s pouzdrem jde o takzvané neviditelné kotvení, kdy je po demontáži závěsného oka vidět pouze otvor se závitem. Pro kotvení pouzdra musíte ale vzít vrták s větším průměrem.

Křesla se zavěšují pouze na jeden bod. To umožňuje rychlou montáž a také komfort volnosti pohybu. Vždy si ověřte, že definitivní místo pro křeslo je dostatečně pevné s bezpečné. Nejlépe tedy pevný vyzrálý beton, nebo zdravé a silné trámy nejlépe z hustého dřeva. V balení jsou obvykle hmoždinky do betonu. Na dřevěný trám si musíte dokoupit vhodné vruty do dřeva s hrubým závitem. Osvědčily se ty z uhlíkové oceli.

Závěs by měl mít i karabinu. Potom můžete křeslo snadno nasadit i sejmout a pro lehké otáčení má karabina na otočném kloubu ložisko. Pro snadné nastavení délky závěsu je jeho součástí navíc prodlužovací řetízek. K zavěšení křesla kdekoli ve vašem bytě můžete použít i otočný závěs. Snadno se používá a ani u něj nechybí možnost otáčení.

Na pultech najdete i hotové kompletní úchyty křesel

Některé úchyty jsou určeny k upevnění závěsného křesla na strop nebo dřevěný trám. Přijde vás na necelých 500 Kč. Vyrobili jej z pevného, voděodolného materiálu, který navíc odolává i UV záření. Pro zavěšení pohodlného křesla do trámu pergoly či do přiznaných trámů v bytě je zase ideální závěsný hák se samořezným vrutem do dřeva. V obchodě jej seženete do 110 Kč.

Rostoucí popularitu závěsných křesel a jejich upevnění v bytě dokládá bohatá internetová diskuze k tématu. „Pokud jste v nejvyšším patře, nejjednodušší bude provrtat panel skrz a konzoli, hák a očko, zavěsit na šroub s velkou podložku na vrchní straně panelu,“ míní čtenář Václav. Případně radí najít v panelu dutinu, přes otvor do dutiny vsunout silnější roxor nebo trubku, na ni zavěsit hák na houpačku a otvor s rourou zabetonovat.

zavesne_kreslo_4

Klasická hmoždinka prý ve správné díře unese v panelu i slona. Vy si v případě potřeby můžete vzít na pomoc třeba chemické kotvení.

„Klasická hmoždinka, pokud je ve správné díře, unese v panelu i slona. Řekněte nějakému kutilovi v sousedství a za čtvrt hodinky se můžete houpat,“ radí čtenářka s přezdívkou Litty. Kvalitnější 12 mm hmoždinka to podle ní v betonu bez problémů zvládne. „Případně si vezměte na pomoc buď kovovou, nebo chemickou kotvu,“ uzavřela Litty.

K zavěšení houpacích křesel, ale i sítí můžete použít mnoho různých způsobů, výrobků a doplňků. Vždy musíte zvážit místní podmínky k závěsu, aby celková sestava po pečlivém a kvalitním byla dostatečně nosná a bezpečná. V obchodech nabízené závěsné prvky mají vždy uvedenou nosnost, a obsahují také návod i doporučení, pro jaký nábytek jsou vhodné. Závěsné křeslo se dá koupit i ze stojanem.

zavesne_kreslo_3

Rozhodli jste se pro pohodlí a vybavení pokoje závěsným křeslem? Napište do komentáře pod článkem, jak se vám jej podařilo připevnit a poraďte s tím ostatním čtenářům.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť