Home Bydleme zdravě! Jak by měla vypadat správná domácí pracovna?

Jak by měla vypadat správná domácí pracovna?

by Anita Erdeluiova

Pokud pracujete z domu je pro vás pořádná pracovna nezbytností. Bydlíte v domě nebo ve velkém bytě a máte místnost, kterou nevyužíváte? Udělejte si z ní svoje útočiště. Pracovna totiž může být místem pro vaše záliby i práci.

74d128eea4efd6261c333f9ea8a58a25.image.1400x840

Home office
Možnost pracovat z pohodlí domova mají nejen živnostníci a podnikatelé, ale i někteří zaměstnanci. Pokud pracujete doma, potřebujete místnost, která bude přizpůsobena vaším potřebám, nebude vás v ní nic rozptylovat a odvádět pozornost od práce. V pracovně, tak jako v každé místnosti v domě, byste se měli cítit pohodlně a příjemně. Rozměry a vybavení místnosti samozřejmě závisí od vaší profese. Pokud někomu postačí pracovní stůl s počítačem, pohodlné kancelářské křeslo a pár poliček, jiný bude potřebovat velký stůl a množství úložných prostorů.

BRW_KENT_PRACOVNA_1

Bloger,programátor nebo grafik se vlezou i do malé místnosti, protože k práci potřebují hlavně počítač a kvalitní kancelářskou židli . To, ale neznamená, že pracovna musí být strohá a nudná. Na stěnu si můžete zavěsit vkusný obraz, který místnost oživí, na poličku dát nějakou květinu nebo doplňky podle vašeho vkusu. Chybět by neměla ani knihovna nebo alespoň police nebo regál na knihy.

Tempo_Kondela_Regale_alis_cierna

Ačkoliv online svět je plný článků a dobrých rad, profesionál se nevyhne ani klasickým knihám a studijním materiálům. V případě, že se věnujete nějakému řemeslu, vyrábíte šperky, doplňky nebo šijete oděvy na zakázku, rozhodně budete potřebovat víc prostoru. Potřebný bude i větší pracovní stůl, skříňky, komodypoličky , kde si uložíte potřebný materiál.

 

Nejlepší je přirozené světlo

Ať už děláte cokoliv, měli byste mít v pracovně okno. Přirozené osvětlení jednoducho nenahradíte žádnou lampou. Pracovní stůl  by měl být umístěný tak, abyste měli dost přirozeného světla, které je nejpříjemnější.

TEMPO_KONDELA_TALE_BIELA_DUB_SONOMA

Stůl by neměl stát naproti oknu, aby na obrazovce počítače nevznikaly odlesky. Po setmění se už samozřejmě budete muset spolehnout na umělé osvětlení a kvalitní lampu. Na pracovní stůl patří i pracovní lampa, ideální s bílým světlem, které nebude omezovat tvorbu melatoninu. Myslete i na to, že při práci na počítači, nemá být jediným zdrojem světla monitor, abyste si zbytečně nepoškozovaly zrak.

 

Pracovna a oddychová zóna v jednom

Pokud je vaše pracovna dostatečně prostorná, ,můžete si v ní vytvořit i oddechový koutek. Nebraňte se pohodlnému křeslu, pohovce nebo sedacím vakům, na kterých můžete relaxovat a čerpat nové síly. K pohovce můžete přidat i knihovnu a lampu na čtení nebo konferenční stolek. Sedačka se stolkem se hodí zejména tehdy, když u sebe v pracovně přijímáte klienty nebo jiné pracovní návštěvy. Pokud si pořídíte rozkládací sedačku, můžete pracovnu příležitostně využívat i jako pokoj pro hosty.

TEMPO_KONDELA_DORISA_DUB_SONOMA

Jak vybrat správný nábytek?

Jak již bylo zmíněno, všechno závisí od práce, kterou vykonáváte. Základem pracovny je určitě pracovní stůl. Pokud pracujete s klasickým počítačem, teda nemáte notebook, doporučená šířka, resp. hloubka stolu je 120 – 150 cm. Výška stolu bývá standartně okolo 70 cm, ale důležitá je hlavně výškovo nastavitelná kancelářská židle.

 

TEMPO_KONDELA_FLORE_CIERNA_SIVA

Tím se dostáváme k další důležité součásti pracovny. Výběr kancelářské židle nebo křesla byste neměli podceňovat, zejména pokud máte sedavou práci. Ergonomická a kvalitní židle sehrává významnou úlohu při správném sezení a držení těla, čímž lze předejít bolestem zad a jiným zdravotním problémům, kterými trpí lidi se sedavým zaměstnáním.

ab15c696660e6f2d1ca53f7050ecb189.image.1400x1050

Když už máte stůl i židli, můžete začít vybírat poličky a skříňky . Tiskárna, scener, tonery, papír, psací potřeby nebo důležité dokumenty musí mít svoje místo. Pro lepší přehlednost je dobré pracovnu vybavit i zakladači, organizéry a zapomenout byste neměli ani na dekorace a doplňky, které místnost zútulní. Zakoupit se dají i celé kancelářské sestavy , které vám ulehčí výběr nábytku a jednotlivé kusy budou spolu perfektně ladit.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť