Home Kuchyně a jídelna inspirace I v malém bytě může být jídelna

I v malém bytě může být jídelna

by Martin Stropko

Bydlíte v malém bytě a rádi byste si vychutnávali společný oběd v příjemném jídelním koutě? Jídelna se dá vytvořit i když nemáte místo nazbyt. Stačí vám pár dobrých tipů a trochu kreativity.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Zapomeňte na doporučené rozměry

Když si zařizujete jídelnu je dobré držet se ověřených rad, doporučených rozměrů a ergonimických pravidel, aby bylo posezení pohodlné a každý měl za stolem dostatek prostoru. Jenže pokud nemáte dost místa, budete se muset uskromnit s malou a útulnou jídelnou, resp. jídelním koutem. Všechno závisí od dispozice bytu nebo místnosti a plochy, kterou můžete využít. Myslete, ale na to, že jedna osoba potřebuje prostor u stolu minimálně 0,4 – 0, 5 m. Jídelní stůl pro dvě osoby by tak měl být alespoň  60 x 90 cm nebo 60 x 60 cm. Tyto rozměry vám při společném stolování zabezpečí příjemný komfort.

HALMAR_JEDALENSKE_STOLY_DINNER_90

Jídelna může být spojená s kuchyní nebo s obývacím pokojem. Pokud, ale máte to štěstí a vlastníte prostornější kuchyň, spojte ji s jídelnou. Všechno potřebné budete mít u ruky, jídlo a nádobí nebudete muset nosit do jiné místnosti.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Pokud bydlíte v malém bytě, kuchyně jako samostatná místnost vám pravděpodobně nebude poskytovat dostatek prostoru na jídelní stůl. V takovém případě spojte jídelnu s obývacím pokojem. Konec konců, obývací pokoj je centrem dění v každé domácnosti a potkává se zde celá rodina. Navíc, pokud nebude jídelní stůl využívaný na stolování, lze ho využít jako pracovní stůl nebo psací stůl.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Jaký jídelní stůl je nejvhodnější

Do malého bytu je nejlepší volbou jídelní stůl obdélníkového nebo čtvercového tvaru. Rozměry samozřejmě závisí od počtu osob, které při něm budou najednou sedět. Pokud uvažujete o kulatém stole, měli byste svoji volbu dobře zvážit. Takový stůl zabere hodně místa a neposkytne vám až tolik místa na stolování. Kulatý stůl si vyberte v případě, že bude umístěn ve středu místnosti nebo tak, že k němu bude přístup ze všech stran.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Nejlepší volbou jsou rozkládací nebo sklápěcí stoly. Rozkládací stůl  je skvělý pokud potřebujete občas pohostit i jiné členy rodiny nebo návštěvy. V případě potřeby jej jednoduše roztáhnete a získáte další místo k sezení, jinak jej můžete nechávat složený, aby vám zbytečně nezabral místo.

TEMPO_KONDELA_STOL_MAURO_BIELY_1

Sklápěcí stolky se využívají u skutečně stísněných prostorách, kdy by vám překážel i rozkládací stůl.  Tyto stolky se upěvňují do stěny a potom jak se najíte je sklopíte  a nezabírají vám žádné místo. Je to ideální řešení do jednopokojového bytu, garsonky nebo i na chatu. Jídelní stůl v kuchyni můžete získat i tím, že prodloužíte kuchyňskou linku a vytvoříte něco jako pult. Stačí už jen přidat pár židlí a můžete si vychutnat společné stolování nebo kávu.

Židle nebo lavice?

Každý u stolu má mít vlastní místo a vlastní židli. Jenže pokud svádíte boj s nedostatkem místa, nebude to tak lehké. Minimální rozměry sedadla židle jsou 40 x 40 cm. Mezi dvěma židlemi by měla být mezera asi 20 cm.  Pokud potřebujete místo pro 2 – 3 osoby, lze to zvládnout i v malém bytě. V moderní domácnosti se určitě neztratí ani moderní skládací židle, které taktéž ušetří vzácné místo.

HALMAR_JEDALENSKE_STOLICKY_K100_BEZBARWNY

Pokud ale chcete více míst na sezení, výhodnější bude lavice nebo rohová lavice. Někdy může být lavice dokonce pohodlnější než malá židle a kromě toho může být i zajímavým designovým kouskem do vašeho bytu.

SIGNAL_CD-56_BLUE

Jak máte zařízenou jídelnu vy? Máte prostornou jídelnu nebo přemýšlíte jak zařídit stolování v malém bytě?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť