Home Ložnice inspirace I levná postel je pohodlná. 4 tipy pro spánek.

I levná postel je pohodlná. 4 tipy pro spánek.

by Martin Stropko

Ložnice má být nejpříjemnější a nejpohodlnější místností domova, proto výběr nábytku do ní rozhodně nepodceňujte. Někdy se ale stane, že rodinný rozpočet je napnutý jak struna. Případně hledáte spaní na přechodnou dobu, odkud pak nábytek nebudete stěhovat. V tom případě postačí i levné spací řešení. Nízká cena totiž nemusí nutně znamenat rapidní úbytek kvality spaní.

Na levné karimatce nebo kartónech dlouho nevydržíte

Vůbec nejlevnější postel jsou kartóny či karimatka. To byste ale určitě dlouho nevydrželi. Uspořit můžete třeba koupí celého kompletu, levnou matrací, „studentskou“ rozkládací pohovkou, případně koupí postele z bazaru nebo poškozené při přepravě. V posledních letech je v kurzu vlastnoruční výroba pohodlné a velké postele, nejčastěji z dřevěných přepravních palet.

 

Klidný a ničím nerušený spánek je alfou a omegou pohodového života. Není nic horšího, než se ráno probudit s pocitem, že na vás padá tíha celého světa, a co je nejhorší, vůbec jste si neodpočali. Když se k obecně špatné náladě přidá bolest krční páteře nebo zad, máte o trápení na celý den postaráno. Podobných starostí vás ušetří dostatečně kvalitní, ale současně i levná postel.

Postel nemusí plnit pouze jednu úlohu, některé vám navíc nabídnou úložný prostor nebo různé možnosti rozložení. Tím že zastanou i jinou funkci tedy ušetříte za jiný kus nábytku, který tím pádem už kupovat nemusíte. Postel s úložným prostorem vám poskytne zároveň šikovné místo navíc, který především v ložnici, kde je třeba uložit spoustu věcí, jistě oceníte.

317964742

Nejen v menších bytech, ale především v dětských pokojích je oblíbená postel s přistýlkou. Musíte totiž zpravidla na malém prostoru vytvořit místo pro spaní pro dvě i více dětí. Aby si přes den děti měly kde hrát a v hraní jim postel nepřekážela, je velice rozumné pořídit právě postel s přistýlkou. Během dne ji prostě složíte a rozložíte ji jen na noc.

Problémy s místem vyřešíte rozkládacími postelemi

Žádaným kusem nábytku pro svou multifunkční konstrukci jsou i rozkládací postele. Hravě řeší problém s nedostatkem prostoru. Oceníte je i ve chvíli, kdy se u vás návštěva rozhodne zdržet přes noc. Můžete ji vždy uložit, aniž byste ji nutili strávit noc na zemi. Potřebujete-li skloubit sedací a spací nábytek, není nad čím váhat, rozkládací postel tento problém řeší za vás.

HALMAR_MARINELLA_BOROVICA

 

Slyšeli jste už o kreativním způsobu, jak si doslova za pár korun vytvořit příjemné místo pro komfortní spánek? Řeč je o posteli z palet, jež si získává oblibu u stále většího počtu lidí. Tato varianta vás nepřijde na vysoké peníze a přistoupíte-li k ní s trochou nápadu, vznikne vám v ložnici originální místo nejen pro spánek, ale i odpočinek.

Při výběru postelí se vyplatí myslet na některá pravidla pro kvalitní spaní. Ideální šířka dvojlůžkové postele je nejlépe 180 centimetrů, ale v oblibě zůstává i šířka 160 cm. Délka postelí je obvykle dva metry, ale pro basketbalové postavy existují i atypické rozměry. V každém případě při nákupu přidejte k výšce těla dost centimetrů, abyste měli při spánku dostatek pohodlí.

miestnosti_interierova_ELPASSO_SPALNA

 

Nezbytnou podmínkou zdravého spánku je kvalitní matrace, které jsou dnes na trhu v obrovském množství nejrůznějších typů. Chcete si vybrat matraci latexovou, pružinovou, pěnovou, případně taštičkovou? Závisí to na vaší váze a zdravotním stavu a také na tom, jestli bude matrace sloužit ke každodennímu spaní nebo jen občasnému přespávání.

Rozkládací pohovka pro každodenní spánek

Rozkládací pohovky už dávno nejsou jen pro příležitostné přespání. Naopak, kvalitní moderní modely ze dřeva a se správným typem rozkladu jsou vhodné i pro každodenní spánek. Rozkládací pohovky mohou vypadat stejně jako tradiční pohovky. To, že jsou rozkládací pohovky superfunkční, neznamená, že musíte dělat kompromisy v oblasti estetiky. Jejich největší výhodou je, jak moc šetří místo v malé místnosti. Rozkládací pohovky najdete v různých velikostech a barvách. Nejlepším typem rozkládací pohovky je „rolovací“ pohovka, která má v sobě dokonce již zabudovanou matraci a její rozložení „rolováním“ je opravdu velmi snadné.

V ložnici vám musí proudit vzduch, pamatujte na to

Je nanejvýš důležité, aby vaše postel větrala. Člověk se totiž za noc v průměru 45krát otočí a vypotí asi 1,5 litru potu. Podle statistik s vámi přitom sdílejí lůžko až dva miliony roztočů, kteří milují vlhko. Proto dbejte na to, aby v celé ložnici pokud možno co nejvíce proudil vzduch a místo pod postelí nebylo zarovnané zbytečnostmi. Snažte se v ložnici také neustále udržovat pořádek.

MOB_105_BARGO_MANZELSKA_POSTEL

 

Nezapomeňte, že dobrou pohodu v ložnici získáte nejen s cenově přijatelným nábytkem, ale také její výmalbou. Odborníci doporučují oblíbené světlé odstíny béžové, modré nebo fialové. Máte v oblibě odstíny spíše teplejší? V tom případě zvolte tlumené odstíny oranžové či žluté. Výrazná červená nebo jiné zářivé barvy jsou ke spaní docela nepříjemné, což v ložnici není žádoucí.

Ložnice je a zůstane jednou z nejdůležitějších místností v bytě. V posteli totiž strávíte průměrně třetinu života, a proto měli byste dbát na to, aby tahle místnost byla po všech stránkách dokonalá. A to nejen z pohledu ložnicového nábytku. Měli byste se také včas rozhodnout, zda pořídíte koberec nebo necháte jen holou podlahu, čím budete svítit a jaké chcete doplňky a dekorace.

Vybrali jste si mezi levnými postelemi prima pohodlný kousek? Napište do komentáře pod článkem, odkud jste čerpali inspiraci a poraďte s výběrem ostatním čtenářům.

Zdroje: https://floved.eu/blogs/news/dauerschlafer-alles-was-du-wissen-musst

https://www.nytimes.com/wirecutter/guides/upgrades-to-sleeper-sofa/

https://foter.com/pros-and-cons-of-sofa-beds

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť