Home Bydleme zdravě! Chcete si projasnit Vánoce? Umyjte doma okna jako profesionálové!

Chcete si projasnit Vánoce? Umyjte doma okna jako profesionálové!

by Martin Stropko

Rychle se blížící Vánoce znamenají nejen nákupy dárků pro vaše blízké, ale také generální úklid v domácnosti. Jeho důležitou částí je i mytí oken. Pokuste se vše stihnout ještě v docela přijatelných podmínkách, protože mýt okna v teplotách pod bodem mrazu je zbytečná práce. Přípravky na mytí oken jsou totiž nejúčinnější při teplotách nad 5 stupňů.

Foto: © Dan Hughes

Foto: © Dan Hughes

Chcete si rychle a kvalitně umýt okna vlastními silami? Pečlivě se připravte a dodržujte už léty osvědčený postup. Vykliďte okenní parapety a svěste dolů závěsy i záclony. V ideálním případě je dejte ihned vyprat a použijte šetrný program vaší pračky. Zpět pověste záclony ještě mírně vlhké, nebudou potřebovat žádné další zásahy a lehce na nich vytvoříte ty správné sklady.

Nezapomeňte na garnýže, parapety a případně i žaluzie

Zkontrolujte, jestli kolem oken nejsou pavučiny nebo nánosy prachu a dobře je omeťte. Případnou plíseň zlikvidujte přípravkem ve spreji, nejdostupnější jsou na bázi chloru. Očistěte garnýže, a pokud je na oknech máte, také žaluziové lamely. Je to piplavá práce, ale existují speciální kartáče ve tvaru hřebene, které vám pomohou. Pro lepší účinek použijte obyčejný líh.

Foto: © Benjamin Reay

Foto: © Benjamin Reay

Na řadě je parapet, na který vám bude stačit obyčejná mýdlová voda. S utěrkou z mikrovláken a nejlépe kbelíkem čisté vody se potom věnujte rámům, případně okenním kličkám. Očistěte je ale ani při urputně držící špíně nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky nebo houbičky se zdrsněným povrchem. U dřevěných rámů buďte opatrní s množstvím použité vody.

Ve starších domech ještě existují dvojitá sešroubovaná okna. V tomto případě budete mít více práce a spotřebujete i více vody a čisticích prostředků. Okna rozšroubujte, umyjte a ještě před zpětným spojením je vyleštěte ze všech stran. Jedině tak uvidíte případné šmouhy na vnitřní straně oken.

Foto: © Premnath Thirumalaisamy

Foto: © Premnath Thirumalaisamy

Mytí okenních skel výrazně urychlí rozmývák a stěrka

Nečistoty na mytých sklech nechte nejdříve chvíli odmočit čistou vodou s trochou saponátu, ale ještě lepší je použití speciálního čističe. Zjednoduší vám práci, protože nestéká a vytváří pěnu. Tu se vám podaří udělat s pomocí rozmýváku, návleku s hustým chlupem, na který čistič naneste a důkladně krouživými pohyby rozetřete. Poté začněte stěrkou shora dolů přebytečnou vodu stahovat.

Dobře přiléhající stěrku s gumovým lemem po každém tahu dolů otřete papírovou utěrkou, abyste špínu neroznesli na další části okna. Ze stejného důvodu si k dolnímu rámu připravte hadřík nebo opět papírový ubrousek. Máte vysoká okna? Pořiďte si stěrku s nastavitelnou rukojetí. U velmi silně zašpiněných oken celý postup s odmočením a setřením stěrkou i vícekrát zopakujte.

Foto: © Andrew Malone

Foto: © Andrew Malone

Konečnou fází okenní očisty je vyleštění skel. Použijte utěrku z mikrovlákna a lešticí přípravek, který po nastříkání udělá pěnu a nestéká ze svislé plochy. Alkohol v leštidle se rychle odpařuje, nestačí zaschnout a nedělá proto šmouhy. Na trhu jsou i přípravky s tenzidy. Snižují povrchové napětí vody a její kapky proto nedělají při stékání na skle skvrny.

Stejně jako u všech domácích prací, nechybí ani babské rady pro mytí oken. Mezi osvědčené lidové prostředky patří už známý ocet. Přidejte jej trochu do teplé vody, mytí vám půjde snadněji a skla dostanou pěkný lesk. Pomáhá i sáček pudinkového prášku, rozpuštěný v pěti litrech teplé vody s pár kapkami saponátu. Po akci budete mít i provoněný byt.

Mytí oken není vaše hobby? Obraťte se na úklidovou firmu

Nemáte na mytí oken čas nebo se vám do něj vůbec nechce? Obraťte se na profesionální úklidovou službu, která vše provede zkušeně a v dohodnutém termínu. Ceny za tyto služby se liší. Některé firmy si počítají za mytí oken v bytě 1+1, tedy podle dispozice, mezi 400 až 500 korunami. Metr čtvereční umyté plochy stojí kolem 20 Kč, případně zaplatíte zhruba 150 až 200 Kč za hodinu.

Foto: © Tripp

Foto: © Tripp

Součástí nabídky některých úklidových firem je čištění okenních žaluzií. V tomto případě zaplatíte v průměru do 40 korun za metr čtvereční vnitřních horizontálních žaluzií. U jejich venkovní verze je cena přibližně o desetikorunu nižší.

Chystáte se před vánočními svátky umývat okna? Napište nám v komentáři pod článkem, jaké používáte triky, jestli dáte na babské rady nebo si objednáte profesionály.

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť