Home Dekorace do bytu a bytové doplňky :) 5 tipů jak rychle a levně oživit obývák

5 tipů jak rychle a levně oživit obývák

by Martin Stropko

Máte pocit, že by si váš obývák zasloužil nový kabát, ale nechcete dělat velké změny ani investice? Máme pro vás 5 tipů na malé změny s velkým efektem, které nebudou zatěžovat vaší peněženku.

MOB_60_EVANTON_OBYVACIA_IZBA_04

1. Dejte starým věcem druhou šanci

Většina z nás má doma staré nepouživané věci, které nechceme vyhodit, protože by se mohly jednou hodit. Na starší polštáře můžete koupit nebo ušít nové potahy, které se do obýváku perfektně hodí. Dekorace jako krabičky, vázičky nebo sošky můžou dodat obýváku nový vzhled i když je roky schováváte. Pokud je použijete s citem pro design a v rozumné míře, nic nepokazíte. Skutečným pokladem se může stát dřevený nábytek i když je po prarodičích. Vintage kousek se může stát skutečnou ozdobou a někdy stačí pouze menší renovace.

 

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

2. Přeorganizujte obývák

Popřemýšlejte o tom jak by se dal přemístit nábytek. Určitě jste už na aktuální stav zvyklí, ale vždy se dá najít praktičtější nebo pohodlnější uspořádání. Dřív než začnete hýbat s nábytkem, všechno si naplánujte, změřte a nakreslete.  I malé změny můžou úplně změnit atmosféru a vzhled místnosti. Roky využívání vás určitě navedou ke změnám k lepšímu a efektivnějšímu uspořádání.

Bog_Fran_Miestnosti_Interierova_Miestnosti_Interierova_Gray_GRAY_01

3. Vlastní doplňky

Zapojte vlastní zručnost a fantazii a vytvořte si vlastní doplňky. Upleťte si vlastní deku nebo ji vytvořte sešitím několika starších přikrývek. Velmi jednoduché je i ušití už zmíněného povlečení na polštáře. Inspiraci najdete i na našem blogu.

4. Malujte nejen zdi

Vymalovat obývák novou svěží barvou bude mít určitě pozitivní efekt. Do obýváku se skvěle hodí zelená, žlutá, oranžová, ale i hnědá nebo šedá. Samozřejmě můžete barvy i kombinovat, ale nepřekombinovat. Pokud máte na to zručnost, můžete na stěnu namalovat vlastní dílo, pokud ne, použijte dostupné šablony a stěnu vylepšete nápisem nebo obrázkem. V případě, že nechcete malovat na zeď, vyzkoušejte papír nebo plátno a hotové dílo zavěste na stěnu. Změnu barvy si mohou vysloužit i dekorace. Sklo, keramika i dřevo se dají snadno pomalovat.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

5. Oživte obývák a to doslova

 

Nic nepřinese do místnosti více života jako květy a rostliny. Obávat se nemusíte ani náročné starostlivosti. Některé rostliny jako jsou sukulenty, fíkus, netykavka, kalanchoe nebo aloe vera zvládne pěstovat opravdu každý. Místnost ale krásně oživí a navodí příjemnou atmosféru. Navíc sukulenty se dají snadno množit. Pokud už doma nějaký máte, stačí si ho namnožit a tak není potřebné kupovat novou rostlinu. Zvážit můžete i malé akvárium s pár rybičkami, které vás také nebude stát mnoho peněz, ale pro váš obývák bude osvěžením.

Foto: © pixabay.com

Foto: © pixabay.com

Chystáte sa na změny ve vašem obýváku? Potrpíte si na doplňky nebo upřednostňujete jednoduchost?

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť