Home Ložnice inspirace Sedací souprava Vám musí sednout! 3 kroky, díky kterým neuděláte chybu při koupi nové sedačky!

Sedací souprava Vám musí sednout! 3 kroky, díky kterým neuděláte chybu při koupi nové sedačky!

by blog.hezkynabytek.cz

Sedačku si nekupujete na rok ani na dva, měla by Vám vydržet přinejmenším jednu dekádu. Nabídka na trhu je obrovská a výběr bývá někdy náročný. Přinášíme Vám základní informace o sedačkách a rady, díky kterým si určitě vyberete tu pravou!

Nejdříve, než se pustíte do zkoumání nabídky sedaček, si položte následující otázky:

  • kam chcete sedačku umístit a kolik Vám okolo ní zůstane volného místa?
  • jak by měla sedačka vypadat (tvar sedačky, typ, barva potahu)?
  • kdo bude sedačku primárně využívat (děti do 10 let, starší a pohybově omezené osoby)?
  • jakou kvalitu materiálů a zpracování požadujete (reprezentující, doplňková)?
  • jakými funkcemi by měla být vybavena (rozkládací na příležitostné/každodenní spaní, úložný prostor)?
  • kolik peněz chcete utratit?

Podíváme se na sedačky podrobněji. Jakých vlastností bychom si na nich měli všímat?

1. Potahové materiály a jejich vlastnosti

Základní vlastnosti potahové látky a její technické parametry jsou důležitým faktorem. Potahová látka, která má povrch připraven na menší katastrofy, odolá stopám po rozlitém víně, kávě, vosku. Prakticky žádné stopy po nehodách na ní nebudou viditelné.

Základní vlastnosti potahové látky

Odolnost vůči oděru: Martindale (MTD) je nejpoužívanější metoda testování odolnosti textilií proti oděru. Při testování se pod určitým tlakem otáčí normovaný plstěný kotouč na povrchu textilie tak dlouho, až se přetrhnou první dvě nitě zkoušené tkaniny, tedy vznikne díra ve vzorku. Přístroj v okamžiku dosáhnutí tohoto stavu registruje počet cyklů kotouče. Tímto číselným výrazem se dá u dané textilie objektivně posoudit její pevnost v místě oděru. Normovaná povolená hodnota odolnosti vůči oděru pro potahy začíná při 13 tisících cyklů Martindale. Standardní látky dnes mají hodnotu 20 000 – 40 000 cyklů a existují i špičkové potahové látky, které jsou schopné odolat 70 000, 100 000 a více cyklům Martindale.

Odolnost vůči špíně nebo protišpinivá úprava: Cílem této úpravy je, aby jakákoliv běžně v domácnosti přítomná nechtěná tekutina nebo špína zůstala na povrchu, nevsákla se do hlubších částí a aby ji bylo možné odstranit bez větší námahy a bez zanechání stopy. Jde především o červené víno, černý čaj, kávu, čokoládu, vosk a popsání propiskou či fixou.  Povrch kůže negativně ovlivňují koncentrované barviva: inkoust, rtěnka, lak na nehty a čerstvě obarvené vlasy. Dnes se na potahových látkách používá povrchová úprava Teflonem, a to primárně na ochranu před špínou a na zachování stálobarevnosti látky.

Stálobarevnost: Barva sedačky by měla zůstat stejná v ideálním případě i po 4-5ti letech normálního používání. Pod normálním používáním se myslí vliv intenzivního slunečního svitu na potah sedačky v letních měsících a vliv různých jiných typů světelných zdrojů během měsíců zbývajících. Hodnota stálobarevnosti se měří od 1 až po 5, běžně prodávané potahy mají tento technický parametr zmíněn jen málokdy.

Rohová sedací souprava - Tempo Kondela - Sylt

Rohová sedací souprava – Tempo Kondela – Sylt

Ohnivzdornost: Pro běžně prodávané potahy se jako základní technická vlastnost stanovil požadavek obstát v cigaretovém testu. Potahová látka by měla ochránit hořlavé jádro (pěnovou matraci) před zapálením a tepelnou deformací. Proto někteří výrobci přidávají do látky nehořlavá vlákna, samozhášivé příměsi nebo vybírají speciální povrchové úpravy tkanin, které zabraňují rozšíření požáru. Tyto příměsi však nezlepšují vlastnosti potahových látek jako takových, ale jen vylepšují jejich technické parametry.

Základní potahové materiály

Kůže

Je jedním z nejstarších materiálů, který člověk v historii používal a na který i historii zapisoval. Pergamen zná asi každý – je to očištěná oslí, kozí nebo ovčí kůže, speciálně zpracována, postupně vybroušená a vyleštěná na tenkou membránu. Kůže je exkluzivní materiál, který dodává pocit luxusu, evokuje dlouhodobou hodnotu, komfort, eleganci a prestiž. Vůně pravé kůže je neopakovatelná, její měkkost a přirozené zvrásnění působí příjemně a vnáší do interiéru útulnost a teplo.

Kůže jako čalounický materiál

Lokální rozdíly ve struktuře kůže na sedacím nábytku vycházejí z přírodních vlastností použitého materiálu. Nejsou považované za nedostatek nebo předčasné poškození materiálu. Na výrobu kožené sedačky se v dnešní době využívá převážně (95%) hovězí useň v tloušťce (od 0,9 do 3-4 mm) a v různých provedeních a povrchových úpravách. Hovězí kůže jako čalounický materiál nemá homogenní povrch a má své základní specifika: povrch obsahuje viditelné drobné jizvy, žilnatost, lokální rozdíly v odstínu a v kresbě.

Kůže je nenapodobitelný přírodní elastický materiál: je pevná, pružná, odolná vůči opotřebení a odolná vůči srážení. Výrobci se stále snaží vyrobit syntetický materiál, který bude tak krásný jako přírodní kůže a bude mít její technické vlastnosti. Pokud nejste na 100% přesvědčení o jedinečnosti čalounění z pravé kůže, zkuste materiál ekokůže nebo klasickou tkanou látku.

Rozdělení podle kvality kožené usně:

Korigovaná kůže – drtivá většina prodávaných sedaček má tento typ. Povrch kůže je tvrdší, kůže je však skutečně odolná a lehce se udržuje v dobré kondici

Anilinová kůže – velmi citlivá a měkká kůže, pravděpodobně nejkrásnější useň – jen malé procento výrobků je potáhnutých tímto typem kůže

Semianilinová useň – jemně upravená, jen malé procento výrobků ji obsahuje

Štípenka – dolní (spodní) část telecí kůže je z technického hlediska nevhodná jako potahová látka, osloví však zajímavou cenou. Štípenka vzniká při procesu výroby usně jejím vodorovným rozdělením. Je více poddajná roztáhnutí v porovnání se svrchní částí kůže. Neměla by se používat na těch částech koženého nábytku, které přicházejí do kontaktu s lidskou pokožkou. Nízká cena kožené sedací soupravy může hovořit o tom, že se při její výrobě nepoužila kvalitní pravá kůže, ale jen částečná kůže, tedy štípenka.

Kožená sedací souprava - Pyka - Chesterfield

Kožená sedací souprava – Pyka – Chesterfield

Údržba kůže:

Pokud se kůže na sedačce správně udržuje, její životnost v plné kráse a kondici může být i 20 – 30 let. Je potřebné se však o ni správně starat, jinak popraská a ztratí svou přitažlivost. Alergici na prach by měli zvážit kůži jako potahový materiál, prach se totiž neusazuje na kůži tak masivně, jako u běžných potahových látek. Kožený potah sedačky není citlivý na prach a nevyžaduje vysávání. Kůže je však citlivá na lidský pot, který se na potah uvolňuje primárně v teplém ročním období. Na pravidelné čistění kůže je dobrá destilovaná voda, lanolín a speciální mýdlo s ph 5,5. Čištění se doporučuje každých šest měsíců. Co se týká kvality čištění, kvalitní čistící přípravek umí důkladně odstranit špínu a pot z pórů kůže, levnější přípravky kůži vysušují, často ucpávají póry a kůže přestává dýchat. Na dlouhodobou trvanlivost kůže má vliv i umístění nábytku v interiéru. Neumisťujte koženou sedačku vedle zdrojů tepla, na přímé sluneční světlo (exteriér), vedle krbu (poškození sálavým teplem a jiskrami). Kůži vadí i relativně vysoká vlhkost v místnosti a drápy domácích zvířat.

Koženka

Čalounická koženka se vyrábí nepřímým nanášením PVC s různými příměsi na látku. Je dostupná v mnoha odstínech, lesku, dezénu a potisku. Je výrazně méně prodyšná než pravá telecí kůže, lehce se na ní zpotíte. Koženka nepropouští vodu, má výrazně nižší odolnost vůči oděru a neposkytuje „teplý pocit“ sezení jako pravá kůže. Technologie výroby koženky značně pokročila tak, aby se čím dál tím více přiblížila technickým vlastnostem pravé kůže. Ani zkušení znalci pravé kůže na první pohled nedokážou odlišit kůži od koženky, rozdíl se najde až po důkladném ohmatání materiálu. Rozdíl u broušených typů kůže a koženky je náročné identifikovat i dotykem.

Ekokůže

Vyrábí se nanášením polyuretanu na převážně bavlněný podklad a má dobré technické vlastnosti. Jde především o dobrou odolnost vůči oděru a výbornou pevnost, stálobarevnost, poměrně nízkou náročnost na údržbu.  Pocitově, dotykem je podobná pravé kůži, ale v porovnání s ní nemá takovou dobrou životnost. Ekokůže je oboustranně prodyšná (ekokůže „dýchá“) a je vysoce citlivá na tekutiny. V případě polití ekokůže tekutinou se tato tekutina rychle vsákne a dokáže proniknout až na podkladový materiál (pěna, pružiny). Ekokůže osloví výrazně nižší cenou potahu v porovnání s pravou kůží. Pozor na případnou záměnu levné koženky za ekokůži.

Rohová sedací souprava - Tempo Kondela - Buton P

Rohová sedací souprava – Tempo Kondela – Buton P

Látka

Tento typ potahu je jednoznačně nejrozšířenější čalounický materiál a vyrábí se z různých kombinací vysoce technických moderních materiálů. Látka jako potah má neomezenou paletu designu, vyniká odolností vůči oděru (dostupné jsou látky s 100 000 MTD), umí navodit příjemný měkký pocit při sezení, popřípadě ležení. Látka má zvýšenou náchylnost k tvorbě skvrn, protože textilie velmi dobře absorbují znečištění či lidský pot a následně mohou způsobit nepříjemný pach, případně se na potahu vytvoří žmolky. Aby se těmto nechtěným jevům zabránilo, jsou potahové látky vyráběné s různými ochrannými úpravami. Nejznámější úprava, která zvyšuje ochranné vlastnosti povrchu látky, je úprava Teflonem. Dokáže rapidně zvýšit odolnost látkového potahu vůči vodě, mastnotě, prachu, a dokonce umí mírně zvýšit odolnost vůči oděru.

Snímatelný látkový potah

Dnes je tato vymoženost poměrně běžná a potah by měl být rozdělený na několik menších částí, abyste ho mohli vložit do pračky (pokud je výrobcem dovoleno prát ho ve vodě). Pokud není rozdělený na menší části, budete ho muset prát na zahradě nebo navštívit čistírnu. Potahové látky určené k chemickému čištění se nesmí prát ve vodě.  Látkový potah byste potom už nenavlékli na sedačku. Snadno snímatelné potahy na sedačkách mají ještě jednu zajímavou výhodu: když barevné provedení časem zevšední, potahem v jiné barvě můžete lehce přesedlat na nový design.

Údržba látkového potahu

Doporučuje se pravidelné vysávání až 2x týdně (látka přitahuje prach), vhodné je moderní čistění parou (nepoškodí materiál), čistění speciálním jemným šamponem nebo suchou pěnou. Potah by neměl při čištění příliš navlhnout do hloubky a po čištění by měla sedačka důkladně vyschnout dříve, než na ni usednete.

Odstíny potahových látek

Světlé, případně jemné pastelové vzory na sedačce vyniknou lépe v menších prostorech, například v panelácích: místnosti totiž neubírají světlo. Tmavší barvy budou vypadat dobře ve velkých a prosvětlených pokojích. Červené, fialové, růžové sedačky se hodí spíše do čekáren, jednacích prostor a kanceláří. Křiklavé barvy se Vám doma rychleji omrzí. Pokud máte rádi červenou, najděte si v tomto odstínu raději doplňky, přikrývky, polštáře nebo závěsy.

Nožičky

Sedačky bývají vybaveny kovovými nožičkami nebo nožičkami z dřevěného masívu (přírodní barva dřeva nebo mořené dřevo). Svým objemem a barvou umí přispět ke krásnému vzhledu sedačky.

Rohová sedací souprava U - Tempo Kondela - York

 Rohová sedací souprava U – Tempo Kondela – York

2. Typy sedaček podle tvaru

Sedačka je dominantní prvek nábytku v obývacím pokoji. Tvar sedačky je podstatný u malometrážních místností panelových bytů. Velké obývací pokoje snesou jakýkoliv typ sedačky. Jestliže kupujete sedačku do paneláku a chcete ji využívat i na každodenní spánek, budete mít jiné preference na kvalitu výroby a použitý typ matrace pod potahovou látkou. V tomto případě doporučujeme dokoupit rozkládací pohovku v klasickém 3-sedě, případně s moderním přídavkem „rohu“. Na denní spaní však nejsou vhodné rozkládací sedačky s měkkými sedáky. V případě, že vybíráte sedačku do troj a více pokojového bytu, zvažte, zda bude daný typ sedačky vyhovovat všem členům rodiny.

Pro hravé malé děti je sedačka místem na stavění oblíbených bunkrů. Dobře jim poslouží sedáky a opěradla. Starší lidé vyžadují vyšší posed sedačky a tvrdší, pevné sezení. Sedačka by měla svou výškou, potahem a pocitovou tvrdostí sedáků vyhovovat požadavkům každého člena rodiny.

Pokud stále nejste rozhodnutí, jaký tvar sedačky do obývacího pokoje zvolit, nakreslete si pokoj se současným vybavením z pohledu shora a doplňte tam vybranou sedačku včetně jejího složeného a rozloženého tvaru na spaní. Následně si přeměřte prostor, který Vám zůstal na procházení. Okolo rozložené sedačky byste si měli nechat dostatek prostoru. Krásná rohová rozkládací sedačka na obrázku se po rozložení nevleze do každého zařízeného obývacího pokoje. Rozložit se Vám ji podaří, ale nebudete schopni se okolo ní komfortně pohybovat. Zahlcením veškerého volného prostoru a důležitých průchodových míst si v obyváku potřebný pocit útulnosti nenavodíte.

Základní typy sedaček rozdělených podle tvaru:
  1. klasický typ sedačky: dvojsed, trojsed – ideální do menších bytových pokojů
  2. rohový typ sedačky: dvojsed nebo trojsed a k němu se kolmo umístí otoman bez opěradla nebo s částečným opěradlem, dvojsed nebo trojsed a k němu se kolmo umístí dvojsed nebo trojsed
  3. sedací souprava (kombinace křesel, dvojsedů, trojsedů): 3+1+1, 3+2, 3+2+1 – hodí se do větších zařízených obývacích pokojů

 Rohová sedací souprava U - Po-Sed - Arenna

 Rohová sedací souprava U – Po-Sed – Arenna

3. Doplňkové funkce a základy konstrukce sedaček

Sedačky mohou mít konstrukci vybavenou různými mechanizmy, aby poskytly následující doplňkové funkce:

  1. úložný prostor – prostor je umístěný pod sedáky, ve výklopném otomanu (rohová sedačka) nebo v zásuvkách, případně poličkách na bocích sedačky
  2. polohování sedáků, opěradel na záda, opěrek nohou, opěrek rukou nebo opěrek hlavy a další zajímavé řešení
  3. rozkládací sedačka – na příležitostné nebo denní spaní (vyžaduje dobrou matraci a tvrdší výplň sedáku)

Rohová sedací souprava - Tempo Kondela - Lote 2

Rohová sedací souprava – Tempo Kondela – Lote 2

Konstrukce sedaček

Některé sedačky se hodí na lenošení a jiné na sezení. Jestliže na sedačce budete převážně sedět, vybírejte model s dostatečně vysokou opěrkou, abyste si mohli pohodlně opřít hlavu. Sedací část by měla být umístěná výše od země –  dlouhodobé sezení Vás potom neunaví. Co se týká měkkosti sedáků a opěradel, každý má jiné preference. Na dlouhodobé sezení před TV se doporučuje sedačka s měkkým sedákem a s nastavitelnou opěrkou hlavy. Polohovatelné područky, polštáře a skládací opěrka na nohy dodají během sezení potřebný pocit komfortu. Taburet je stále více žádaným příslušenstvím a větší modely taburetů dokážou po přisunutí k posteli plnit funkci lůžka (náhradní funkce rozkládaní postele).

Kvalitní sedačka má odolnou, očím skrytou, pevnou konstrukci, která je navrhnutá tak, aby Vám ani po 10ti letech nevrzala. Jaká je použitá konstrukce sedačky, taková bude její trvanlivost. Masivní dřevo dodá sedačce neuvěřitelnou pevnost a v kombinaci s kovem zabezpečí odolnost vůči vrzání i 10 let. Dřevotříska je levnější materiál a sedačka vyrobená z dřevotřísky začne vrzat rychleji. Ratanové sedačky patří mezi doplňkové nebo sezónní sezení, nesnesou dlouhodobou zátěž a mohou vrzat už po 1 roce používání.

Rozkládání sedačky, která slouží na spaní, by nemělo trvat více jak pár minut a mělo by být technicky jednoduché. Existují už i moderní „automatické“ rozkládací systémy sedaček, které práci rozkládání na spaní vykonají částečně za Vás.

Dnes najdete na trhu i sedačky typu „skládačky“, u kterých si sami volíte vzájemné sousedící jednotlivé díly sedačky. Jsou určené pro velké prostory.  Pokud je máte kam umístit, můžete si poskládat i sedačku dlouhou více jak 5 metrů.

Som pripravený nakúpiť kvalitný nábytok! (1)

Potřebujete vědět o sedačkách více? Chcete se poradit o vhodnosti konkrétního modelu? Napište nám!

 

Sdílet

Komentáře

komentářů

Môže sa vám páčiť